BESPOVRATNA SREDSTVA KROZ REALIZACIJU PROGRAMA “ PAMETNI POČETAK”

posao-zaposljavanje

Fond za inovacionu delatnost obajvio je program sa ciljem da pruži podršku najperspektivnijim timovima u nastojanju da validiraju poslovne ideje i demonstriraju korisnost svojih proizvoda, usluga ili tehnologija.

Korisnici Programa imaće na raspolaganju finansijsku i mentorsku podršku, koja će im pomoći u sprovođenju prve faze istraživanja tržišta, razvoju proizvoda, uspostavljanju poslovnog modela i započinjanju priprema za sledeću fazu prikupljanja finansijskih sredstava.

Fond za inovacionu delatnost će organizovati seriju posebnih radionica, koje će pomoći korisnicima da bolje organizuju svoje aktivnosti i pokrenu poslovanje svog startapa na što bolji način.

Finasiranje koje obezbeđuje Fond može biti najviše do RSD 3.600.000,00 po pojedinačnom projektu, pokrivajući maksimalno do 90% ukupnih troškova po projektu (ne uključujući mentorsku podršku).

Najmanje 10%  ukupnog budžeta projekta (ne uključujući mentorsku podršku) potrebno je da bude obezbeđeno od strane podnosioca prijave iz bilo kog privatnog izvora, u gotovini. Nefinansijska ulaganja neće biti prihvaćena.

Svi korisnici finansiranja će dobiti do RSD 600.000,00 (okvirno EUR 5.000,00) dodatnih sredstava koja su opredeljena za mentorsku podršku.

Uslovi za konkurisanje:

• Timovi koji se sastoje od 2 do 5 članova, sa najmanje 51% tima koji su rezidenti Republike Srbije ili

• Mikro privredna društva u privatnom vlasništvu, registrovana u Srbiji ne duže od 2 godine u trenutku podnošenja prijave, u većinskom vlasništvu (51% ili više) rezidenata Republike Srbije, sa do 10 zaposlenih.

U slučajevima kada prijavu podnosi tim, ukoliko je finansiranje odobreno, od podnosioca će se zahtevati da osnuju preduzeće u skladu sa Zakonom o privrednim društvima Srbije. Novoosnovano preduzeće mora biti u 100% vlasništvu predloženih člaova tima. Procenat vlasništva među članovima tima zavisi od njihovog internog dogovora, ali najmanje 51% vlasništva mora biti dodeljeno članovima tima koji borave u Srbiji.

Vreme realizacije projekta: do 6 meseci

Program je otvoren za prijave koji dolaze iz svih privrednih sektora i iz svih oblasti nauke i tehnologije sa akcentom na oblastima definisanim Strategijom pametne specijalizacije Republike Srbije za period 2020-2027.

Javni poziv je otvoren od do 22. februara 2022. godine.

Detaljnije: http://www.inovacionifond.rs/cir/program/pametni-pocetak