BESPOVRATNA SREDSTVA ZA NABAVKU OPREME – do 25% od neto vredosti investicije – maksimalno do 5,000,000.00 dinara

Ministarstvo privrede  u saradnji sa Razvojnom agencijom Republike Srbije, i uz podršku  projekta „Direktna dodela bespovratnih sredstava Razvojnoj agenciji Srbije – povećana i tehnološki unapređena rešenja za proizvodne kapacitete među mikro i malim preduzećima i preduzetnicima“, koji finansira Evropska unija, dodeljuje bespovratna sredstva mikro i malim preduzećima, preduzetnicima i zadrugama.

Sredstva opredeljena Programom namenjena su za sufinansiranje nabavke nove proizvodne opreme :

1) proizvodne opreme i/ili mašina
2) transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta
3) delova, specijalizovanih alata za mašine ili drugih kapitalnih dobara
4) mašine i oprema za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje
5) građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova

Privredni subjekti mogu ostvariti pravo na dodelu bespovratnih sredstava u iznosu od 25% od neto vrednosti nabavke proizvodne opreme. Iznos odobrene bespovratne pomoći ne može biti manji od 500.000,00 dinara, niti veći od 5.000.000,00 dinara. Minimalna sopstvena sredstva privrednog subjekta koji podnosi zahtev iznosi 5% neto vrednosti nabavke proizvodne opreme, dok će preostalih 70% vrednosti od neto vrednosti biti obezbeđen iz kredita poslovne banke.

Postoje sledeća ograničenja u pogledu visine bespovratnih sredstava koja se može dodeliti privrednom subjektu u odnosu na broj zaposlenih na neodređeno vreme po evidenciji Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja:

  • 1 zaposlen – do 1 milion dinara. Maksimalna ukupna neto vrednost opreme koja se nabavlja ne može da bude veća od 4 miliona dinara.
  • 2 – 5 zaposlena – do 2,5 miliona dinara. Maksimalna ukupna neto vrednost opreme koja se nabavlja ne može da bude veća od 10 miliona dinara.
  • 6 i više zaposlenih – do 5 miliona dinara.

Uslov za učešće u programu je dostaviti kompletan zahtev  poslovnoj banci koja bude izabrana za učesnika u Programu, a zbog velikog interesovanja za ovaj poziv, važno je pravovremeno reagovati i započeti prikupljanje dokumentacije.

*Detalji konkursa: http://www.ras.gov.rs/uploads/2022/03/program-opreme-2022.pdf

Predlog: ukoliko zadovoljavate kriterijume konkursa pozovite poslovnu banku i proverite da li su prošli poziv Ministarstva, jer će se realizacija programa obavljati preko nekoliko banaka i lesing kuća.

Srećno!!!!