BESPOVRATNA SREDSTVA ZA NABAVKU OPREME MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA PREKO BANAKA I LIZING KOMPANIJA

Program sprovodi Ministarstvo u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i odabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama i sredstva se dodeljuju za nabavku proizvodne opreme/građevinske mehanizacije/mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje sa ciljem olakšavanja finansiranja nabavke opreme i jačanja njihove konkurentnosti.

Sredstva opredeljena Programom namenjena su za sufinansiranje nabavke nove proizvodne opreme :

1) proizvodne opreme i/ili mašina
2) transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta
3) delova, specijalizovanih alata za mašine ili drugih kapitalnih dobara
4) mašine i oprema za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje
5) građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova

Privredni subjekti mogu ostvariti pravo na dodelu bespovratnih sredstava u iznosu od 25% od neto vrednosti nabavke proizvodne opreme. Iznos odobrene bespovratne pomoći ne može biti manji od 500.000,00 dinara, niti veći od 5.000.000,00 dinara. Minimalna sopstvena sredstva privrednog subjekta koji podnosi zahtev iznose 5% neto vrednosti nabavke proizvodne opreme, dok će preostalih 70% vrednosti od neto vrednosti biti obezbeđen iz kredita poslovne banke.

Postoje sledeća ograničenja u pogledu visine bespovratnih sredstava koja se može dodeliti privrednom subjektu u odnosu na broj zaposlenih na neodređeno vreme na dan 30. decembra 2019. godine po evidenciji Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja:

  • 1 zaposlen – do 1 milion dinara. Maksimalna ukupna neto vrednost opreme koja se nabavlja ne može da bude veća od 4 miliona dinara.
  • 2 – 5 zaposlena – do 2,5 miliona dinara. Maksimalna ukupna neto vrednost opreme koja se nabavlja ne može da bude veća od 10 miliona dinara.
  • 6 i više zaposlenih – do 5 miliona dinara.

Za dodatne informacije možete se obratiti lično na adresu: Save Tekelije br.44, lokal 6 u Zrenjaninu, putem mail-a: office@snconsulting.rs ili na telefone: 060/818 31 98 ; 065/82 66 491 ili 023/510-233.