BESPOVRATNA SREDSTVA ZA SUFINANSIRANJE INVESTICIJA POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA U SEKTORU VOĆE, GROŽĐE, POVRĆE, CVEĆE I OSTALI USEVI U AP VOJVODINI U 2022. GODINI

Poljoprivreda subvencije

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo I vodoprivredu raspisao je konkurs sa ciljem podizanja tehničko-tehnološke opremljenosti poljoprivrednih gazdinstava u sektoru voće, grožđe, povrće (uključujući pečurke), cveće i ostali usevi, opredeljen iznos  po ovom pozivu je 242.000.000,00 dinara.

Pravo na podsticaje ostvaruju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu, i to:

  • fizička lica: nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnik nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.
  • pravna lica: privredno društvo nosilac registrovanog komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva I zemljoradnička zadruga nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.
  • složena zadruga nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva

Bespovratna sredstva za podršku investicija po ovom konkursu utvrđuju se u iznosu do 60% od ukupno prihvatljivih troškova investicije, za podnosioce prijava: fizička lica, preduzetnike i pravna lica, čije je gazdinstvo registrovano na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, žene i mlađe od 40 godina, do 70% od ukupnih prihvatljivih troškova ivesticije. Prilikom obračuna, uzima se vrednost prihvatljivih troškova investicije bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Minimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi iznosi 120.000,00 dinara, a razmatraće se samo prijave čija je vrednost prihvatljivih troškova investicije jednaka 200.000,00 dinara ili veća od tog iznosa. 

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi ne može biti veći od 880.000,00 dinara.

Prilikom razmatranja podnetih prijava za ostvarivanje bespovratnih sredstava, priznavaće se samo investicije realizovane nakon 01.01.2022. godine.

Bespovratna sredstva koja se dodeljuju po ovom Konkursu namenjena su za  investicije:

U Sektoru voće, grožđe, povrće (uključujući pečurke) i cveće, i to:

1. Nabavka opreme-linija za čišćenje i pranje proizvoda;

2. Nabavka opreme-linija za berbu, sortiranje i kalibriranje proizvoda;

3. Nabavka opreme-linija za pakovanje i obeležavanje proizvoda;

4. Nabavka opreme za drobljenje, sečenje i uklanjanje ostataka nakon rezidbe  voćnih vrsta;

5. Mašine za ubiranje odnosno skidanje useva;

6. Mašine za sadnju;

U Sektoru ostali usevi:

7. Mašine za dopunsku obradu zemljišta;

8. Mašine za đubrenje zemljišta (rasturivač mineralnog đubriva);

9. Mašine za setvu;

10. Mašine za transport (prikolice);

U Sektoru voće, grožđe, povrće (uključujući pečurke) i cveće i ostali usevi:

11. Mašine za zaštitu bilja (11.1. Atomizer; 11.2. Prskalica; 11.3. Dron).

Konkurs je aktuelan do 18.02.2022. godine.

Detaljnije: https://psp.vojvodina.gov.rs/konkurs-za-dodelu-sredstava-za-sufinansiranje-investicija-u-fizicka-sredstva-poljoprivrednih-gazdinstava-u-sektoru-voce-grozdje-povrce-ukljucujuci-pecurke-cvece-i-ostali-usevi-u-ap-vojvodini-u-20/

Za dodatne informacije možete se obratiti lično na adresu: Save Tekelije br.44, lokal 6 u Zrenjaninu, putem mail-a:office@snconsulting.rs ili na telefone: 060/818 31 98 ; 065/82 66 491 ili 023/510-233.