IPARD U 2020. GODINI U IZNOSU OKO 57,6 MILIONA EVRA

Ministarstvo poljoprivrede planira da u ovoj godini objavi pet javnih poziva iz IPARD programa pomoći EU, a planirana sredstva su u iznosu oko 57,6 miliona evra.

Prvi poziv biće namenjen ruralnom turizmu i trebalo bi da bude objavljen u martu, a reč je o meri “Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja”.U okviru ove mere moći će da se dobiju sredstva za izgradnju i unapređenje objekata za ruralni turizam, kupovinu nove opreme i nameštaja, izgradnju, rekonstrukciju i opremanje objekata za pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga.

Drugi poziv odnosi se na tehničku pomoć domaćoj administraciji u realizaciji tog evropskog programa, za šta je opredeljeno više od 53 miliona dinara, a takođe je reč o meri IPARD -a koju Srbija dosad nije imala.

Poljoprivrednici, zadruge i mala i srednja poljoprivredna preduzeća moći će da računaju na još jedan konkurs iz IPARD -a za traktore, vredan oko 620 miliona dinara, a potom sledi poziv iz iste mere namenjen izgradnji skladišnih kapaciteta, farmi, staklenika, plastenika, podizanju i opremanju voćnjaka, vinograda, vredan blizu dve i po milijarde dinara.

Najviše novca biće izdvojeno za meru koja se odnosi na izgradnju i opremanje objekata za preradu voća, povrća, mesa, mleka, jaja i grožđa – više od dve i po milijarde dinara, a za tu finansijsku podršku mogu da konkurišu firme – mlekare, mesare, klanice, vinarije, proizvođači džemova, sokova.

IPARD 2 program u Srbiji za period 2014-2020. Godine, namenjen je poljoprivrednim gazdinstvima, zemljoradničkim zadrugama, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.

EU je za njih obezbedila 175 miliona evra bespovratne pomoći, a deo od 25% obezbedila je Srbija iz nacionalnog budžeta.

Princip je takav da investiciju u potpunosti finansiraju korisnici ovog programa, najčešće uz pomoć banaka ili fondova, a da im se po završetku ulaganja iz IPARD fonda vraća 50 do 70% te vrednosti.

Za dodatne informacije možete se obratiti lično na adresu: Save Tekelije br.44, lokal 6 u Zrenjaninu, putem mail-a: :office@snconsulting.rs ili na telefone: 060/818 31 98 ; 065/82 66 491 ili 023/510-233.