PODSTICAJI ORGANSKOJ PROIZVODNJI U 2021. GODINI

Proizvodnja organske hrane čini samo 0,3% učešća u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Organska proizvodnja u Srbiji ima jak potencijal rasta i na lokalnom nivou može predstavljati veliku šansu za razvoj. Pored toga što doprinosi održivom korišćenju i očuvanju prirodnih resursa, korist od organske proizvodnje je svakako i razvoj ruralnih područja u kojima vlada visoka stopa nezaposlenosti,.

U podsticanju razvoja organske proizvodnje kao jedne od najperspektivnijih delatnosti za dalji rast, veoma važnu ulogu igraju programi podrške i podsticajna sredstva na nivou lokalnih samouprava.

Preporuka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i NALED-a je da lokalne samouprave u svojim Programima podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, koje treba da donesu do marta 2021. godine za 2021. godinu, predvide veće iznose subvencija za organsku proizvodnju.

Grad Novi Sad predstavlja odličan primer kada je u pitanju pomoć organskim proizvođačima jer podstiče proizvođače sa svoje teritorije da se bave ovom proizvodnjom tako što se iz budžeta grada obezbeđuju sredstva za subvencionisanje u iznosu od 100 odsto troškova sertifikacije proizvodnje, nabavke semena, đubriva, kao i dela troškova za nabavku neophodne opreme.